Sunday, December 24, 2006

Renkli Yılbaşı Kurabiyeleri



Günlerdir evde yılbaşı kurabiyesi yapmak için zaman kolluyordum. Araya biraz hastalıklar filan girince bir türlü fırsat bulamamıştım.
Sonunda pazar günü dayanamayıp kendimi mutfağa attım. Sevgili Pastacı Burcu'nun sitesinde yayınladığı kurabiye tariflerini derhal hayata geçirmeye karar verdim.

Yukarıda gördüğünüz kalıpları Eminönü Fermo'dan aldım. Wilton'ın kalıpları. Tam yılbaşı için... Oradan bir de şeker hamuru alıp, kurabiyelerin üzerini bunlarla kapladım.
Aslında üstüne royal icing ile süsler de yapmayı planlamıştım ama sanırım bunun için biraz çalışmam gerekecek. Yağlı kağıttan yaptığım sıkma torbalarının ucu her sıkışta açıldığı için kalın kalın şeritler haline geldiler. Ben de bu yüzden ilk birkaç çam ağacından sonra uğraşmaktan vazgeçtim.
Ellerim hamurlu ve şekerli olduğu için resimleri de Nil çekti... Nasıl lezzetli olduklarını tarif edemem...
Denemeye karar verirseniz, hepinize şimdiden afiyet olsun...

Monday, December 18, 2006

Şeker Hamuru ile Pasta Süsleme

Geçen yazımda bahsetmiştim, çok istediğim halde pasta süsleme dersini kaçırdığımı...

Cuma günü Chef's İstanbul'dan gelen bir telefonla bir anda tüm keyfim yerine geldi. Cumartesi akşamı pasta süsleme dersi vardı ve ben de katılabilecektim.

Bu kadar katılımcı arasında beni hatırlayıp da aradıkları için Mustafa Bey'e teşekkür edip, heyecanla soluğu derste aldım...

Dersimizin ne kadar zevkli geçtiğini anlatmam mümkün değil arkadaşlar... Hepimiz rengarenk pastalarımızı ellerimizle yaptığımız güller, yapraklar vs. ile süslemeye başladık. Tabii ben kokoş olduğum için elime geçen simlerle yaprakları, gülleri filan parlatıverdim hemen :) İşte benim güllerim:




Bir de hızımızı alamayıp, küçük kalıplarla şirin şekercikler yapıverdik. Tabii bu gül yapmaktan çok daha kolay olduğu için yüzlerce şekerleme çıktı ortaya:

Bazı arkadaşlar biraz abartıp hem gülleri, hem de küçük tavşanları ve köpekleri pastaya doldurunca, biraz karışık görüntüler de çıkmadı değil hani:)


Aşağıda bizim kurstaki arkadaşların yaptıklarından örnekler bulabilirsiniz... Bence hepsi çok şirin ve güzel oldular...















Bu da benim pastam... Ne dersiniz, becerebilmiş miyim?


Monday, December 11, 2006

Tavuklu Mantarlı Kiş


Geçen haftasonu biricik eşim cumartesi ve pazar günü eğitime gitmek zorunda kaldı.

İlk gün güzeldi tabii, kendi kendime onun gezmekten sıkıldığı tüm dükkanlara girip çıkarak uzun zamandır yapmadığım kadar vitrin alışverişi yaptım... Pazar günü ise evde tek başıma kahvaltı etmek zoruma gittiği için annemlere uğrayıverdim. Kardeşim ve birtanecik yeğenim Defne de orada olunca çok keyifli oldu tabii.

Akşam eve geldiğinde ise birtanecik eşime değişik bir yemek olsun diye tavuklu mantarlı kiş yaptım...

Tarifi klasik aslında:

Kiş Hamuru için:
250 gr. un
125 gr margarin
1 yumurta
tuz

Üzeri için:
6 adet kemiksiz tavuk butu
250 gr. mantar
1 büyük soğan
2 çorba kaşığı z.yağı
tuz, karabiber
1/2 su bardağı rende kaşar
2 yumurta
1paket krema
4 çorba kaşığı süt

Yapılışı:
Kiş hamuru için tüm malzemeleri karıştırma kabına koyup hızlıca yoğurun. Stretch folyoya sarıp 1/2 saat buzdolabında bekletin.

Bu arada bir tavada soğanları zeytinyağı ile birlikte kavurun. Küp kesilmiş tavuk parçalarını da ekleyip kavurmaya devam edin. Sonra dilimlenmiş mantar ekleyip pişirin.

Buzdolabından aldığınız hamuru yağlanmış tart kabına eşit kalınlıkta yayın. Sonra tüm yüzeyi ve kenarları çatalla delerek, 180 derece sıcaklıkta 15 dk pişirin.

Diğer tarafta rende kaşar, krema, süt ve 2 yumurtayı iyice karıştırın.

Fırından çıkan hamurun üstüne önce tavuklu mantarlı harcı, sonra da kremalı harcı dökün.

Üzeri kızarana kadar 180 derecede pişirin.

Bu tarifi Damla'da yemiştim ve çok beğenmiştim.

Kocoş'un da çok hoşuna gittiğini söyleyebilirim....

Size de afiyet olsun...

Wednesday, December 6, 2006

Şirin Süslerim



Daha önce evde sıkıldıkça değişik elişleri kurslarına gittiğimden bahsetmiştim.

Biliyorsunuz bir dönem tahta boyama çok modaydı. Hatta o sıralarda her gittiğim eve kendi boyadığım tepsilerden hediye ediyordum. Böylece sadece benim değil, arkadaşlarımın evi de tahta eşyalarla doldu taştı. Zamanla aynı şeyden sıkılıyorsunuz tabii.

Ben de sıkılıp bir süre ara vermiştim. Ama bir gün Nilo'cuğum (kendisi bizim evin haftasonu prensesi) elinde küçük ayakkabı ve çantalarla gelince bende de yeniden birşeyler yapma isteği uyandı. Hemen gidip yukarıdaki küçük ayakkabı ile çantayı aldım kendime. Sonra da birkaç metalik boya ile resimde gördüğünüz takımı tamamladım.

Eğer benim gibi aynı işle uzun süre uğraşmayı sevmiyorsanız ve elinizdeki parçanın çabucak bitmesini istiyorsanız, bu şirin parçalar çok ideal.

Bu arada tam bir kokoş ve pembe hastası olduğumu söylememe gerek yok sanırım...

Friday, December 1, 2006

Karaorman Pastam....

Haftaiçinde arkadaşlarla bir akşam buluşup Tabu gecesi yapmaya karar vermiştik. Ama hepimizin işleri üstüste çakışıp durunca iki hafta kadar ertelemek zorunda kaldık.

Eh iş çıkışı akşam oturmasına karar verince, hiç olmazsa çorbada tuzumuz olsun deyip herkesin birşey getirmesine karar verdik.

Ben bu yıl büyük bir hevesle Chef's Istanbul'da ileri pastacılık kurslarına devam edip yeni bir şeyler öğrenmeye karar vermiştim. Aslında kursa tüm motivasyonumla başladım ama son derste şeker hamuru ile kaplama kısmına maalesef işte olmam gerektiği için katılamadım.

Neyse, ben de hevesle kursta öğrendiğim Karaorman Pastasını yapmaya karar verdim.

Fakat hem pastayı hazırlayıp hem de resim çekmek ilk aşamada beni aştığı için, maalesef pandispanyası ve bitmiş halinden başka resmini çekemedim.

İtiraf etmeliyim ki önce çok tedirgin oldum, acaba beğenilir mi diye ama inanın pastadan bir parça bile artmadı... Çok hafif oluyor, mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Tarifi İse Şöyle:

Pandispanya İçin Malzemeler:

3 yumurta
15 gr. ovalet
75 gr. su
100 gr. toz şeker
150 gr. un
5 gr. kabartma tozu
5 gr. vanilya
30 gr. kakao

Yumurta, şeker ve ovaleti (bir pasta katkı malzemesi, Eminönü Fermo'da bulabilirsiniz ama maalesef 5 kg.lık kutularda satılıyor. En iyisi tanıdık bir pastaneden biraz rica etmek sanırım) 2 dakika orta, 3 dakika hızlı olmak üzere toplam 5 dakika çırpın. Diğer malzemeleri ilave edip 3 dakika daha çırpın. En son kakaoyu ekleyip karıştırın. 18-20 cm. çapında kelepçeli kaba boşaltıp 160-180 derece arasında ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin. Soğuyunca çemberden çıkartın.







Krem Patisserie:

0,5 kg. süt
4 adet yumurta sarısı
100 gr. şeker
40 gr. un
40 gr. nişasta

Şeker, un, nişasta ve yumurta sarılarını çırpıp kaynamakta olan süte yavaşça devamlı karıştırarak yedirin. Krema haline gelene kadar pişirin. Çikolatalı yapmak isterseniz içine kuvertür çikolata ekleyip eritin.

Pastanın Yapılışı:

Krem patisserie hazırlayın. Çikolata ile karıştırıp içine 1/3 oranında şanti ekleyin.
Pandispanyayı 3'e kesin. Her parçayı hafifçe vişne şurubu ile ıslatın (çok fazla ıslanmamasına dikkat edin). İlk katın üzerine krem patisserie sürüp vişne taneleri serpin ve şanti sürün. Diğer kata da aynı işlemi uygulayın. Üstte kalan parçayı şanti ile kaplayıp, rende çikolata ile süsleyin.



İşte pastamın bitmiş hali de burada...




Hepinize afiyet olsun....

Müthiş Fotoğraflar...




Merhaba,

Nuri Bilge Ceylan'ın sitesinde kendi çektiği 70 adet Türkiye görüntüsü var...

Öylesine güzel ve çarpıcı ki...

Mutlaka girip bakmanızı tavsiye ederim.

Nuri Bilge Ceylan